Glaucoom

Glaucoom is een progressieve aantasting van de oogzenuw. Glaucoom bestaat in twee vormen: chronisch glaucoom,  dit komt het vaakst voor, en acuut glaucoom. In de meeste gevallen komt het voor bij mensen ouder dan 45 jaar, soms is het een gevolg van een andere aandoening en in zeldzame gevallen is het aangeboren. Erfelijkheid speelt ook een rol.

Cataract

De ziekte

Vooraan in het oog wordt continu oogvocht aangemaakt en afgevoerd. Hierdoor staat het oog onder een bepaalde druk. Wanneer de afvoerkanaaltjes vernauwen of verstopt geraken, neemt de oogdruk toe. Die drukverhoging tast de oogzenuw of papil aan (die de informatie doorstuurt naar de hersenen). Dit is een chronisch probleem en is de meest voorkomende vorm van glaucoom. Glaucoom veroorzaakt een progressief gezichtsverlies dat begint in het perifere zicht, en langzaam uitbreidt naar het centrum. Dit gezichtsverlies is onomkeerbaar. Zonder behandeling kan glaucoom blindheid tot gevolg hebben. Bij vergevorderd glaucoom wordt het besturen van voertuigen moeilijk en gevaarlijk doordat er in feite tunnelzicht ontstaat.

 

Glaucoom stage 1

De symptonen

Chronisch glaucoom is een sluimerende aandoening en blijft lange tijd onopgemerkt omdat het pijnloos is en in het begin geen merkbare visuele klachten oplevert. In een gevorderd stadium worden het gezichtsveld en de gezichtsscherpte aangetast. Acuut glaucoom vergt een snelle medische interventie. De oogdruk neemt plots sterk toe. De patiënt heeft veel pijn aan het oog, is vaak misselijk en ziet slecht. Onbehandeld kan acuut glaucoom leiden tot blindheid. 

Glaucoom stage 2

De behandeling

Chronisch glaucoom dat tijdig wordt opgespoord en behandeld, blijft meestal stabiel. De meest gangbare behandeling bestaat uit dagelijks druppelen. In plaats van of als aanvulling kan de oogarts ook een laserbehandeling uitvoeren. Hij maakt dan microscopische gaatjes in de afvoerkanaaltjes, zodat het oogvocht beter kan afgevoerd worden. Wanneer druppeltjes of een laserbehandeling geen resultaten opleveren, wordt een operatie overwogen. De oogarts maakt dan een klepje in de oogbol, zodat het overtollige oogvocht uitwendig kan worden afgevoerd. Acuut glaucoom is een spoedeisende aandoening, waarvan de behandeling heelkundig is.

Glaucoom end

Voorzorgsmaatregelen

3-jaarlijks een oogarts raadplegen vanaf 45 jaar, vooral 1 x per jaar wanneer er glaucoom in de familie voorkomt en bij langdurig gebruik van corticoïden.

 

Merk je een probleem op met je zicht, maak een afspraak bij een van onze oogartsen

Maak een afspraak

Oogcentrum Oostende

Wij ontvangen iedere patiënt in een aangenaam en modern kader. U vindt er de beste oogspecialisten en apparatuur onder één dak. Het dynamisch team van onthaalmedewerkers, chirurgen en verpleegkundigen verwelkomt iedereen met een oogprobleem. 

  Maak een afspraak

wachtzaal oogcentrum oostende