Cataract

Mensen met cataract hebben constant een mistig zicht. In de meeste gevallen kan een ingreep soelaas brengen en binnen enkele dagen na de ingreep kan de patiënt weer een normale activiteit opnemen.

Contacteer ons

  Tel. : 059 43 77 75

  Maak hier een afspraak

   Vlierstraat 22, Oostende

De ziekte

Cataract, in de volksmond ook ‘staar’ genoemd, is de belangrijkste oorzaak van slecht zien wereldwijd en van blindheid in de derde wereld. Cataract maakt het zicht wazig, maar heeft weinig invloed op het gezichtsveld. De ziekte is vaak het gevolg van het normale verouderingsproces, maar ook andere oorzaken kunnen cataract uitlokken: corticoïden, dialyse, spierdystrofie, stofwisselingsziekten, diabetes, een vreemd voorwerp dat het oog binnendringt, een slag op het oog, roken, een onevenwichtige voeding,enz. Soms is cataract aangeboren en erfelijk.

De symptomen

De meest voorkomende symptomen van cataract zijn:

- Wazig zicht, er worden minder details waargenomen.
- Verminderde kleurperceptie.
- Lichtgevoeligheid.
- Meer lichtsterkte nodig bij het lezen.
- Verminderde gezichtsscherpte.


De ooglens ligt achter de pupil. Het is een dubbelbolle lens die het licht bundelt op het netvlies, dat de beelden registreert en ze naar de hersenen doorstuurt.

Cataract

  

De transparantie van de ooglens is van zeer groot belang voor een getrouwe transmissie van kleuren en contouren. Naarmate de leeftijd vordert, vertonen de eiwitten in de ooglens de neiging om te oxideren en te agglutineren, waardoor deze langzaam vertroebelt.


De behandeling

Een heelkundige ingreep is de enige mogelijkheid op genezing. Het is een snelle, maar delicate ingreep waarbij de troebele ooglens door een kunstmatige lens wordt vervangen.

De ingreep gebeurt ambulant (ziekenhuisopname van enkele uren) en kan onder lokale topische anesthesie (met druppeltjes). In de meest gunstige gevallen wordt er een sneetje van 3 mm gemaakt aan de rand van het hoornvlies om zo tot bij het kapsel van de ooglens te komen. Met ultrasone trillingen wordt de kern van de vertroebelde ooglens verpulverd en afgezogen. Daarna wordt een ooglens in kunsthars ingebracht. Na een cataractingreep wordt het zicht zeer snel weer helder en scherp. Wanneer men de ziekte zijn beloop laat gaan, zal het zicht progressief beperken tot de waarneming van licht.

Voorzorgsmaatregelen

- Regelmatig een oogarts raadplegen.
- De ogen beschermen tegen de zon door een zonnebril te dragen.
- Stoppen met roken.
- Gezond eten.
- Verwondingen aan het oog vermijden, door tijdens het sporten aangepaste bescherming te dragen.
- Bij diabetes: de suikerspiegel in het bloed controleren

Maak een afspraak

Adres:

Oogcentrum Oostende
MILHO-Spinnaker
Vlierstraat 22
B-8400 Oostende
afspraak@oogcentrumoostende.be

Telefoon

+32 59 43 77 75

Adres:

Dienst Oogheelkunde
AZ St Jan Brugge-Oostende
Campus Henri Serruys
Kaïrostraat 84
B-8400 Oostende

Telefoon

+32 59 55 51 22